Perioder
Analyse af "kopierne"
Kopierne
Resume:
Jonas kommer hjem fra fodbold. Han er forelsket i en pige der hedder Maria. Jonas kommer hjem til sine forældre, men de vil ikke lukke ham ind. Da Jonas sidder på gyngen i haven, kommer to mænd der prøver at arrestere ham. Jonas finder ud af, at han er en kopi, og han flygter ud i skoven med kopi-jægerne i hælene. Han møder Ian og Ronnie. De bliver gode venner. De jager, og bliver selv jaget af både kb’ere og vildsvin, som Ian har fortalt Jonas om. Så de må passe på. Hvis de går ind i byen risikerer de at blive spottet og deaktiveret. Alligevel bliver de nødt til at gå i byen for at finde mad.
De lever i skoven i lang tid. Jonas, Ian og Ronnie bliver en god trekløver. De drømmer alle tre om at komme hen til det her vidunderlige skib, så de kan leve deres liv i fred uden kb’erne. Men det går ikke som forventet.
De tre kopier lever i skoven i ca. et år, men til sidst bliver det for hårdt for Ronnie. Han lader Jonas og Ian gå fra ham. Jonas og Ian fortsætter deres rejse lige indtil Ian heller ikke kan klare det længere. Jonas fortsætter.
Jonas prøver at gå videre. Han mister sine bedste minder. Glemmer personer og ord. Bliver tungere og tungere. Til sidst finder han skibet. Det er ikke som han havde regnet med. Han ligger sig og lukker øjnene.
Kompositionsmodeller
Vi tror, at ”Kopierne” er bygget op via. Kosmos-kaos-kosmos-kompositionen.
Vi har Jonas. Han spiller fodbold, har to forældre, en familie og alt er i harmoni. (Kosmos)
Jonas finder ud af, at han er en kopi. Han lever i skoven med sine nye venner. De prøvet at finde skibet (Kaos)
Jonas finder skibet og alt finder sin ro. (Kosmos)
Miljø
Det sociale miljø:
Det sociale miljø er godt da han har nogle gode venner til fodbold og en sød familie.
Da han kommer ud i skoven er han ensom og det sociale går ikke så godt med de andre.
Men da de har været der et stykke tid bliver det bedre da de knytter sig til hinanden.
Det psykiske miljø:
Der meget angst og ensomhed, da de hele tiden bliver forfølget og skal kæmpe for deres overlevelse, så det psykiske miljø er ikke godt.
Det fysiske miljø
Han har et helt normalt hus som ligger i middelklassen. Ud over det foregår hele fortællingen i skoven
Personer
I bogens start lærer læseren Jonas A. Andersen at kende. Han er omkring de 15-16 år. Han går til fodbold, og har spillet en god kamp, da han efterfølgende kommer hjem. Da han ikke bliver lukket ind, bliver han først spændt, da det jo sagtens kunne være en lille hund de var i gang med at pakke ind. Men da han senere hen bliver nød til at flygte, grundet kb´erne møder han to andre drenge.
Jonas er en meget nysgerrig dreng. Han tænker over tingene, ved at stille spørgsmål til sig selv. Hvorfor de har låst døren? Hvad kan det mon være? Hvordan kan det være at de jagter dem? Hvorfor vil de ikke kendes ved ham? Han vil gerne vide hvad kopierne er, hvad der skal ske med dem og lignende.
Han er psykisk stærk, det ses bl.a. da han, alene ud i skoven, bærer Ian på en båre.
Ian er gruppens leder. Han virker på en måde som en storebror. Han beskytter de andre, finder, samt laver maden. Ian samler bær og svampe, som de andre tager imod. Han er den vigtigste person for Jonas.
Ronnie er sindsforvirret. Han bliver ved med at sige de samme ting. “I orden, i orden, i orden, i orden, i orden”. Selvom Ronnie er mærkelig, er han stadig en del af gruppen. Så da han dør, og de går, ser Jonas Ronnie bag Ian´s ryg, selvom han ikke er der.
Der ligges mest vægt på de indre egenskaber. Det at de går ude i skoven er et stort psykisk pres på dem. Jonas fortæller meget om hans tanker og på den måde lærer vi ham at kende. Han er ofte presset, men alligevel er han stærk nok til at kæmpe videre.
Personerne udvikler sig igennem historien. Det kan tydeligt ses med Jonas. Han starter med at være bange for kb´erne og vildsvind. Men efterhånden bliver frygten mindsket så meget så den slet ikke er eksisterende til sidst.
Perspektivering
Hvis vi skulle perspektivere "Kopierne" til noget i samfundet, ville jeg kigge på integrationsdebatten. Jeg tror, at Jesper Wung-sung prøver på at minde os om de invandrer, der gerne vil ind i samfundet, men bliver afvist. På samme måde som Jonas gerne vil ind til sine forældre, samt ind til byen, men bliver afvist pga. farer. På samme måde tror jeg, at Jesper prøver på at vise os, at indvandrer bliver stemplet som kopier, og ikke rigtigt mennesker.
Derudover, tror jeg også, at Jesper prøver på at give os en klar besked om al ny forskning. Altså, at vi bliver klogere og klogere på ting, og at vi til sidst, muligvis, vil kunne blive erstattet af kopier. I virkelighedens verden, robotter.
Genretræk
Fortællingen er en science fiction fortælling. Den foregår i en tid der minder om vores tid. Drengene spiller fodbold, familier gå på indkøb i stormagasiner og alle de ydre rammer virker almindelige. Der er dog den afgørende forskel, at man har den teknologiske viden til at skabe menneskelige kloner, og bruger denne viden. Dette er et klassisk science fiction element.
Kopierne er bygget op efter genren "fantastisk fortælling".
En fantastisk fortælling foregår som udgangspunkt i en genkendelig realverden, hvor det genkendelige brydes af magiske eller overnaturlige elementer. Ligesom i kopierne. Jonas (vores hovedperson) tror han er en helt almindelig dreng, indtil han kommer hjem og opdager han er blevet erstattet af den ”rigtige” Jonas.
Hovedpersonen Jonas finder ud af han er et magisk menneske der er skabt som en erstatning for den ”rigtige” Jonas han er bare en kopi.
Dette er overnaturligt af man kan lave kopier af andre mennesker. Jonas møder andre kopier og de prøver at komme hjem til den reelle verden, men det lykkes aldrig.
Fortolkning
Hensigten med romanen “kopierne” er at få læseren til at mærke en følelse. En følelse af at være udstødt. Det mærker man tydeligt i starten af romanen (side 36-37) hvor at Jonas ser sig selv, sin far og sin mor. Han bliver udstødt og behandlet som et dyr: Mor hviskede: “Det skulle være på plads..” Far hviskede: “Jeg har trykket på knappen!” Men drengen sagde højt: “Er det ham kopi-aben? Er det?
“Det er jo mig,” gentog jeg.
Da mor og far ikke svarede, henvendte drengen sig til mig: “Nu vil du måske også have de samme fodboldstøvler som mig?! Er det rigtigt?!
Her ses det tydeligt at forældrene ikke ønsker ham, da han er en kopi.
At blive udelukket af en folkemængde kan også sammenlignes med racisme, altså racedeskrimination.
Jeg tror at fortælleren behandler denne konflikt og disse værdier, fordi at de fleste steder i verden, sker der noget der minder om. Måske har Jesper Wung Sung oplevet noget, der mener om før. Med denne roman sætter han et emne under debat. Udstødelse.
Som læser, vil fortællingen prøve at give mig indblik i, hvordan det er at være udstødt, fordi at man skiller sig ud fra en menneskemængde.
Jeg tror at romanen og dens forfatter vil prøve at sætte nogle tanker i gang hos læseren. Den ender på en meget åben måde, som man bliver nød til at tænke over (Side 165). “Det sker. Jeg er endnu ikke forsvundet. Noget bevæger sig. Jeg mærker en hånd. Det er ikke min. Men mine fingre lukker sig”. Det er en slutning der sætter nogle tanker i gang. Hvem tager hans hånd? Hvor er han?
Komposition:
Starten:
Historiens start får man et indtryk af hovedpersonen Jonas, han starter med at han fortæller om hans følelser, for Maria og fodbold, man hører også alle hans tanker om Maria og den gode fodboldkamp han lige har spillet. Derfor starter den ikke i medias res, da man først får at vide lidt om ham.
I starten er han allerede inde på at hans forældre ikke er hans rigtige da han laver en vittighed, hvor at det slutter ud med at to fugle siger at han nok snart skal have at vide han er adopteret. Samtidig undrer han sig over at han forældre ikke så ham spille, som de ellers altid gjorde.
Midten:
I midten af historien begynder han at blive deprimeret, da han hele tiden kommer til at tænke tilbage på alt det han havde en gang, såsom Maria og hans mor og far. Derfor er der en del flashbacks
De begynder også alle sammen at blive desperate efter at kommer tilbage til at det de havde.
Alle begynder at snakke om deres tanker og hvad det er de ønsker sig. Såsom at komme ind til byen og få massere af mad uden at skulle passe på at blive opdaget.
Slutning:
Slutningen er fuldstændig åben da han finder en pige som man ikke får svar på hvem er, derefter lukker han øjnene og så slutter den. Når man er færdig kommer man til at tænke på hvem den her pige egentlig er, og om han døde eller hvad der nu skete. Derfor er den fuldstændig åben hvilket for læseren til at tænke meget over hvad der skete efter
Fortæller og synsvinkel
- Det er jeg-fortæller vi har med at gøre, fordi at det er kun næsten der bliver fortalt fra.
- Synsvinklen er en indre synsvinkel gennem Jonas, fordi vi kan mærke hvad Jonas føler og tænker. Vi ser også hvordan situationerne foregår for Jonas vedkommende.
- Jeg-fortælleren gør det ved bogen at vi kommer til at opleve historien kommer lidt tættere på og det er som om at man på en måde selv oplever historien og man kan føle hvordan det er og være i hans situation.
- Der kommer f.eks. et ”jeg” bag på når han siger noget, f.eks. ””Nej! ” Råbte jeg” Det er indre synvinkel da man for at vide hvad Jonas føler og tænker konstant. F.eks. når Ronnie er ved at dø, det er Jonas’ tanker og følelser som vi får at vide.