Perioder

Kringsat av fjender
Kringsatt av fiender er et digt skrevet originalt på norsk af digter og forfatter Nordahl Grieg i 1936 og tilsat musik af den danske komponist Otto Mortensen. Digtet er direkte inspireret af den spanske borgerkrig som brød ud den samme sommer som digtet blev udgivet. Digtet har gammeldags sprog og har flere sammenligninger som f.eks.; ” Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen – Som om vi bar et barn varsomt på armen.”
Den har i alt 7 vers med hver 4 strofer. I digtet er der ord der rimer med den næste sætnings slutning som f.eks. bærer en byrde – kan ikke myrde.
Oprindeligt hed sangen ”Til Ungdommen” og jeg tror at det er fordi Danmark lige havde været i 1. Verdenskrig og Nordahl Grieg syntes at den ældre generation der var med i krigen gjorde det værre så han opfordrer Danmarks unge folk om ikke at gøre den samme fejl som den tidligere generation og dermed gøre op med krig og elendighed. Et godt eksempel på dette er; Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd: Troen på livet vårt, menneskets verd.
Han mener altså at folk ikke skal gå i krig, men hellere tro på at man kan klare sig uden den slags. Jeg synes at hans rim og tekst giver en god mening og budskabet fremgår tydeligt i teksten. Der er også etik og morale med som fortæller hvordan man skal behandle folk. Det er også lyrisk fordi der er følelser med som f.eks.; Elsk – og berik med drøm – alt stort som var.
Digtets tema er pacifisme som betyder at man skal undgå vold og krig. Man kan se den som en protestsang der synges ved demonstrationer imod krig og alt andet mod vold. Tiden hvor dette foregik, var i 1930’erne hvor flere krige brød ud.
Digtet bliver meget brugt som en protestsang eller en mindesang om de forskellige tragedier der er sket i tidernes løb som f.eks. ved massemordet på Utøya eller bilbomben ved det centrale regeringskvarter. Det bliver brugt fordi at den fortæller hvor dumt det er at bruge våben og slå folk ihjel når man lige så godt kan gøre noget fornuftigt i stedet for at tage den værdi og tro på livet som mennesket har og som Nordahl Grieg også skriver i digtet. Den er desuden også sendt ind til den norske salmebog, men fik desværre ikke det blå stempel da det er et ateistisk digt.